« Henk van Kempen ontvangt de ‘Award of Merit for Development in the Field of Garden Conifers’

Gepubliceerd op 22-09-2023

Son en Breugel - Henk van Kempen is de trotse eigenaar van Boomkwekerij Van Kempen in Son en Breugel. Op de website van zijn bedrijf staat: “Wij zijn gespecialiseerd in bijzondere coniferen.” Een nogal bescheiden beschrijving van de diepgaande kennis die Henk van Kempen heeft van coniferen.

Redactie: Adrie Neervoort

De afgelopen maand heeft Van Kempen echter een bijzondere eer in ontvangst mogen nemen: de ‘Award of Merit for Development in the Field of Garden Conifers’ (Prijs van Verdienste voor Ontwikkeling op het Gebied van Tuinconiferen) van de American Conifer Society uit Amerika.

Deze prestigieuze prijs werd aan hem toegekend op voordracht van diverse leden van deze vereniging. Ze waren van mening dat Henk van Kempen uit Son en Breugel veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van tuinconiferen.

“Ik beschouw deze prijs als de Oscar van de coniferenwereld”, vertelt Van Kempen, terwijl ik hem feliciteer met de prijs. De prijs, die per post werd bezorgd, verraste hem volledig. “Enkele maanden geleden werd ik gebeld vanuit Amerika met de vraag of ik aanwezig kon zijn bij de jaarlijkse vergadering van de American Conifer Society in april. Ik heb beleefd bedankt omdat ik buiten het winterseizoen simpelweg niet gemist kan worden op de zaak”, aldus Van Kempen.

Er werd geen reden gegeven waarom zijn aanwezigheid nodig was. “Later werd ik opnieuw gebeld vanuit Amerika, dat er iets belangrijks onderweg was per post. Ik dacht aan een stekje of stekken van een conifeer, zoals wel vaker gebeurt.” Toen het pakket arriveerde, was de verrassing des te groter voor Van Kempen. In plaats van een stekje bevatte het pakket een trofee gemaakt van coniferenhout, met zijn naam erop. “Natuurlijk was ik op de hoogte van het bestaan van deze bijzondere prijs, maar hij wordt niet elk jaar uitgereikt. Alleen leden van de American Conifer Society kunnen iemand nomineren, waarna een commissie beslist of de genomineerde voldoet aan de eisen om de prijs te ontvangen”, legt Van Kempen uit.

Niet iedereen kan genomineerd worden; het moet gaan om een persoon die zich inzet voor het verspreiden en verbeteren van coniferen, en voor het ontdekken en kweken van nieuwe soorten, zoals de inmiddels overleden naamgever van de prijs, Justin C. Harper, dat ook deed.

De prijs, met de hand gemaakt door een lid van de vereniging, is vervaardigd uit coniferenhout. Terwijl we naar de prijs kijken, begint Van Kempen vol passie te praten over coniferen. Hij is een autoriteit op dit gebied. Toen hij op 21-jarige leeftijd begon als hovenier, vond hij de conifeer al een opmerkelijke boom. Wat begon met het enten van coniferen in zijn eigen kas, groeide uit tot jaarlijkse reizen naar Amerika, Noorwegen en andere Europese landen. Dit alles draaide om één ding: coniferen. Deze reizen, die hij nog steeds regelmatig onderneemt en die hij ‘expedities’ noemt, hebben geleid tot een diepgaande kennis van coniferen. Deze kennis werd ook enkele keren gebruikt in het tv-programma ‘De Rijdende Rechter’.

“Het is een erkenning voor het werk dat je doet. Amerika is het land van de coniferen, vooral langs de west- en oostkust. Daar bevinden zich grote kwekerijen die zich bezighouden met het verbeteren en vernieuwen van coniferen”, vertelt Van Kempen enthousiast. Hij gaat regelmatig op ‘expeditie’ naar Amerika om op zoek te gaan naar zogenaamde ‘heksenbezems’, een dwergachtige groei in een grote conifeer. De takken van deze uitgroei worden gebruikt om nieuwe soorten te kweken. Dit proces vergt jaren en is niet altijd succesvol, zoals Van Kempen uitlegt.

Hoewel coniferen tegenwoordig niet erg populair zijn in Nederland, zijn het klimaat en de bodem hier ideaal voor deze boomsoort. Van Kempen is een voorstander van het gebruik van coniferen in de tuin, bijvoorbeeld als erfafscheiding: “Dit is veel beter en milieuvriendelijker dan een houten schutting. Momenteel zijn er een aantal sterke rassen die hier in Nederland zeer geschikt voor zijn. Ik zeg altijd ‘Doe meer met een conifeer’.”

Bron: mooisonenbreugel

Bekijk filmpje: klik hier

cq44u3ej-1695405179.jpg
747-ncpg9n69-1695405179.jpg
yh0xol4b-1695405179.jpg
zkisuc0d-1695405179.jpg